Anisz ja swego czasu kupiłem na bubel kramie w biedronce zwykły bat dokręcany tylko dlatego, że z moją antenką w aucie było coś nie tak - przynajmniej tak mi się wydawało.. Antenę kupiłem, że tak powiem "na próbę" aby sprawdzić czy aby na pewno będzie to tylko sama antenka (bat) czy mam zagłębiać się bardziej w problem z szukaniem stacjo radiowych.
Sama antenka kosztowała kilkanaście PLN a do dzisiaj nie mogę się nadziwić jak mocno i ładnie taka zwykła antena daje radę z RDS, Stereo i ilością wyszukiwanych stacji radiowych.
Witajcie Mobilki mam pytanie odnośnie ilości oleju w skrzyni biegów EGR przy silniku ALH różnie opisują te ilości tego oleju jak jest naprawdę , jedni że 1.6 L . następnie 2.0 L i 2.25 znalazłem jak jest naprawdę wlałem 1.6 l i mi biegi wchodzą z oporem bo dokonałem wymiany dajcie mi odpowiedz bądź tabelę ...
darmarz, 2,0 litry ( do korka przelewowego ), tylko po pierwszym zalaniu skrzynia musi chwilę "pomielić" olejem i znów trzeba sprawdzić czy jest do korka ( ew. dolać ).
Ja przy wymianie oleju w skrzyni dolałem jeszcze środek zmniejszający tarcie( chyba Ceramizer albo jakoś tak). Czytałem na forach że warto dodać. Też dodawaliście? Czy to tylko taki chwyt marketingowy?
jarezz, wymieniamy co ileś km czy tylko uzupełniamy braki? :?
Co do wymiany, to jutro cisne do ASO po ori olej... Zmienić wypada mi po tym jak wymieniłem sprzegło, płyn i półoś, a biegi zaczęły wchodzić gorzej jednocześnie z pojawieniem się zapocenia na skrzynii połączonego z suchym korkiem przelewowym...:/ wymieniać cały będę, a o efektach mogę dać znaka jutro...
Czarna_LK, Syntetyk 75W90,marka najlepiej z górnej półki.W końcu nie wymienia się go co rok. W instrukcji podają G 50 SAE 75W90 ale inny dobry też może być o tych parametrach.
Polecam lać z firmy Fusch, są to oleje lane na pierwszy montaż tyle że w innych opakowaniach. Dla niedowiarków polecam zagłębić się w temat.
Na stronie http://www.fuchs-oil.pl/akademia-fuchsa.html można łatwo określić jaki powinien być w danej konfiguracji silnik-skrzynia-napęd.
osobiście nie mam doświadczenia z silnikowymi ponieważ z przyzwyczajenia leję do silnika Valvoline max life 10W40, ale w skrzyni Fusch jak najbardziej się sprawdza, biegi wchodzą bardzo łatwo, nic nie zgrzyta i jedynka też bardzo płynnie wchodzi. Z tego co z forum przeczytałem to niektórych właśnie dotyka ten problem z nie do końca płynnym wbijaniem jedynki
Komentarz